Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Scooby-Doo egy régóta futó amerikai rajzfilm, ami a Saturday Morning Television (Szombat Reggeli Tv) részére készül különböző szériákban 1969-től napjainkig.

Az első, eredeti széria a Scooby-Doo merre vagy? a Hanna-Barbera Productions számára készült, írói Joe Ruby és Ken Spears voltak, a figurák megtervezője pedig Iwao Takamoto. A Hanna-Barbera páros számos „spin-off”-ot készített 1997-ig, amikor a cég beolvadt a Warner Bros-ba, ami azóta is foglalkozik a sorozattal.

Bár a sorozat és a szereposztás, valamint a karakterek kora is jelentősen változott az évek során, de a legjellemzőbb figurák állandóak maradtak: egy beszélő kutya; Scooby-Doo, és négy fiatal: Fred "Freddie" Jones, Diána (Daphne Blake), Vilma (Velma Dinkley), és Bozont (Norville "Shaggy" Rogers). Ők öten a Rejtély Rt. Utazgatnak egy furgonnal, a Csodajárgánnyal (Mystery Machine), és rejtélyeket oldanak meg, amik általában szellemekkel és természetfeletti jelenségekkel vannak kapcsolatban. Persze minden rész végén kiderül, hogy mindennek megvan a racionális magyarázata, általában valami bűntény van a háttérben. A bűnözők az emberek megtévesztésére vagy elijesztésére a helyi legendákat használják fel és a kivitelezéshez furfangos technikai megoldásokat alkalmaznak.

Amerikában eredetileg a CBS sugározta 1969-től 1976-ig, ezután a műsor vetítési jogát az ABC kapta meg és sugározta egészen 1986-ig, amikor törölték, és bemutatták "A Pup Named Scooby-Doo" című spin-off-ot, amit 1988-tól 1991-ig adtak. Az új szériát a "Mizújs, Scooby-Doo-t" a The Warner Bros. Television Network sugározta 2002 és 2005 között. A legújabb szériát, a "Bozont & Scooby-Doo nagyágyút" a The CW Television Network vetíti vasárnap reggelenként. Amerikában és Magyarországon a Cartoon Network vetíti folyamatosan a régebbi szériák részeit.

 

 

Karakterek története

 

1968-ban néhány gyerekvédő szervezet- a legjelentősebb közülük az Action for Children's Television (ACT) - erősen tiltakozott az indokolatlan és túlzott erőszak ellen, ami a Saturday Morning rajzfilmjeiben volt látható a 1960-as évek közepén és végén. Ezek többnyire Hanna-Barbera akció rajzfilmek voltak, amiket 1969-re töröltek a műsorról, a szülők nyomásának engedve. Az ilyen szülői csoportok tagjai a Hanna-Barbera és más rajzfilmstúdióknál dolgoztak tanácsadóként, azért, hogy biztosítsák az új programok biztonságát a gyermekek számára.

Fred Silverman, a CBS akkori gyermekprogramokért felelős vezetője, elkezdett keresni egy olyan műsort, ami újjáéleszthetné a Saturday Morning egykori fényét. A választás a The Archie Show-ra esett (Bob Montana tizenéveseknek írt humor képregényen alapszik). A show sikeres volt, éppúgy mint a zeneszámok, amiket minden részben előadtak. Ezek egyike a Sugar, Sugar volt, ami 1969 toplista vezetője száma volt. Silverman mindenáron növelni akarta a sikert ezért kapcsolatba lépett William Hanna-val és Joseph Barbera-val egy új műsor megalkotásával kapcsolatban. Ötlete egy tizenéves rockcsapatről szólt, egy plusz elemmel: a csapat tagjai rejtélyeket oldanak meg.

Hanna és Barbera továbba adta a munkát Joe Ruby-nak és Ken Spears-nek és a figurák kialakítójának Iwao Takamoto-nak. Az eredeti elképzelés „Mysteries Five” néveet kapta. Ebben még öt tizenéves szerepelt: Geoff, Mike, Kelly, Linda, és Lindatestvére "W.W."; valamint a kutyájuk, Too Much, aki tudott bongón játszani. Ruby és Spears abban nem tudott dűlőre jutni, hogy a kutya, Too Much egy nagy de gyáva vagy egy kicsi de bátor kutya legyen. Végül leszűkítették egy dándogra, aki kicsit gügye és egy nagy hosszúszőrű juhászkutyára. A Barbera-ékkal történt egyeztetés után a dándog mellett döntöttek, bár Ruby és Spears aggodót, hogy a kutya emlékeztetni fog egy másik képregény figurára, Marmaduke-ra, De Barbera ezt nem tartotta problémának. Takamoto beszélt egy kollégájával, aki voltaképpen dándog tenyésztő volt. Miután megtudta, hogy melyek azok a tulajdonságok, amellyel egy versenyen egy dándog nyerhet, Takamoto hozzálátott ezen szabályok "megsértéséhez" és megtervezte Too Much figuráját görbe lábakkal, kettős tokával valamint más nem megszokott tulajdonságokkal.

Amikor a show már készen állt a bemutatásra, egy pár dolgot megváltoztattak. Geoff és Mike egy szereplővé vált, először Ronnie néven, majd a későbbiekben ő lesz Fred, Kelly nevét megváltoztatták Daphne-ra (magyarul Diana), Linda is új nevet kapott, Ő lett Velma (Vilma), valamint W.W lett Shaggy (Bozont) és már a testvérséget is elhagyták kettejük közül. Silverman-nek a cím se nagyon tetszett, ezért a „Mystery five”-ból először „Who' S-S-Scared” (magyarul körülbelül Ki F-F-Fél). Egy rövid filmet úgy mutatott be a CBS vezetőségének mint a 1969-70-es év legjobbját Saturday Morning mese műsoraiban. De a vezetők túl ijesztőnek találták a történetet ezért elutasították. Mivel Silverman ott állt a szezon elején kész történet nélkül, megkérte Ruby-t és Spears-t, hogy dolgozzák át a történetet vicesebbé és kevésbé rémisztővé. Elvetették a rockbanda ötletét és Scooby-ra és Bozontra helyezték a hangsúlyt. Silverman-nak megtetszett a doo be doo be doo, amit Frank Sinatra rögtönzött a Starngers in the night című szám végén, és úgy döntött új nevet kap a kutya is és a show is. Így lett Scooby-Doo a „Scooby-Doo merre vagy?” című első széria főszereplője. Ezután ismét bemutatták a CBS vezetőinek, akik ekkor már megadták az engedélyt a filmek elkészítésére.

A Scooby Doo Szériák 

A CBS-es évek 

A „Scooby-Doo merre vagy?” első része 1969. szeptember 13-án, vasárnap került először a CBS műsorára. Az eredeti szereposztás a következőképpen alakult: Don Messik volt Scooby-Doo, Casey Kasem bozont, Frank Welker Fred, Nicole Jaffe Vilma valamint Stefanianna Christopherson Diana hangja. 1969-ben összesen 17 epizód készült el. A széria főcímdalát David Mook és Ben Raleigh szerezte és Larry Marks adt elő. Magyaroszágon talán ez az egyetlen főcím, amit nem fordítottak le.

Minden rész egy meghatározott felépítést követett. Az elején a Rejtély Rt. összefutott valamiféle szellemmel vagy szörnnyel, amiről később megtudták, hogy rettegésben tartja a környéket. A csapat ekkor megpróbálja megoldani a lények mögött álló rejtélyt, de míg a csapat a megoldáson dolgozik, általában Bozont és Scooby személyesen is találkozik a szörnyekkel, akik jól megkergetik őket. Miután részletesen megismerkednek az esetekkel és bizonyítékokat gyűjtenek, megállapítják, hogy a szörny nem volt más mint egy egyszerű ember álruhákban. A szörnyek kézre kerítéséhez általában egy Fred által tervezett csapdát használnak végül a gazfickókat pedig a rendőrők viszik el. Mire kiderül a bűnözők igazi kiléte a nézők is pontosan megtudják, hogy mit miért tettek, és a bizonyítékok is a helyükre kerülnek a történetben. Az epizódok legvégén, amikor a rendőrség viszi el a bűnösöket a következő(vagy legalábbis tartalmában hasonló) kijelentést teszik: "És sikerült is volna, ha nincsenek ezek a kotnyeles kölykök". A „Scobby-Doo merre vagy?” olyan sikert hozott a CBS-nek, hogy úgy döntöttek készítenek egy második évadot is, 1970-ben. Az újonnan készült 8 részben változtattak egy kicsit a humoron, valamint egy szinkronszínészt is lecseréltek; Christopherson helyett Heather North lett Diana hangja. A főcímdalt pedig ekkor már Austin Roberts énekelte. Mindkét évadban alkalmaztak a „laugh tracket”, vagyis a humoros jelenetek után nevetés részletek játszottak be, akárcsak a helyzetkomikumra építő tévéfilmeknél. Ez az eljárás a 60-as 70-es években a rajzfilmeknél is megszokott volt. 1972-ben a 25 félórás részek helyett bevezették az egyórás epízódokat. A cím is változott: The New Scooby-Doo Movies, amelyben minden rejtély megoldásában egy sztár segített. Például: a Harlem Globetrotters (kosárlabda csapat), Three Stooges, Don Knotts, Sonny és Cher. Gyakran maguk a sztárok szinkronizálták szerepüket (például Sonny és Cher esetében). Az új sorozat természetesen új főcímdalt is kapott. Az új sorozat 1972-től 1974-ig futott és 24 epizódot ért meg 2 évad alatt. Ezután az eredeti részeket vetítették újra mindaddig, amíg a Scooby-Doo az ABC-hez került, 1976-ban.

A Scooby klónok 

A Scooby-Doo-val sikerült egy sikeres rajzfilmetípust alkotnia a Hanna-Barbera párosnak, amit később megpróbáltak megismételni. Amikor 1972-ben először változott igazán nagyot Scooby-Doo, három új tizenéveseken alapuló show-val álltak elő. Az egyik a „Josie and the Pussycats” volt, 1970-ben, ami újra életre keltette a rock banda gondolatát, amit a nyomozósdival egészítettek ki. A másik a „The Pebbles and Bamm-Bamm Show” (1971); ami a „Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki” megismert Benőkét és Enikőt mutatja be, már középiskolásként. A harmadik és legvadabb próbálkozás a „The Funky Phantom” volt szintén 1971-ben, amiben 3 fiatal, egy igazi szellem valamint a szellem kísértetmacskája oldotta meg a rejtélyeket. Ezenkívül még sok olyan rajzfilmet készítettek, amiben rejtélyekre derítettek fényt állatok segítségével. Említést érdemel az a Scooby-másolat is, amit az eredeti tervezőpáros Ruby és Spears készített saját produkciójában, miután 1977-ben elhagyta a Hanna-Barberát. A rajzflm neve „Fangface” volt.

A 1970-es években ezek a Scooby klónok és az eredeti verzió jól megfért egymás mellett a „Saturday Morning”-ben. Ezek a programok Fred Silverman-nel együtt költöztek 1975-ben a CBS-től az ABC-be.

Az ABC-s évek 

Az ABC-n szinte minden évben megváltozott a Scooby-Doo sorozat. Az 1976-77 évad részei összekapcsolódtak egy új Hanna-Barbera show-val, „Dynomutt, Dog Wonder”-rel. Ez az egyórás show később beleolvadt két hosszabb programmszakaszba: a „Scooby's All-Star Laff-A-Lympics”-be (1977–1978) és a „Scooby's All-Stars”-ba (1978–1979). Mindhárom szériában készültek az eredeti „Scooby-Doo, merre vagy?” mintájára. Ezek közül négy epizódban megjelent Scooby kicsit ütődött unokatestvére, Scooby-Dum. Azok az epizódok, amik e három széria alatt készültek később közös szériában vonták össze, a Scooby-Doo show-ban és ezután már ilyen címen vetítették.

1979-ben Scooby tini unokaöccse, Srappy-Doo is bekerült a sorozatba, mintegy megkísérelve növelni a Scooby-Doo-val szemben megfigyelhető hanyatló érdeklődést. Az 1979 és 1980 között a Scooby-Doo és Scrappy-Doo címen vetített új részek újra flkeltették a Scooby show iránti érdeklődést. Emiatt még nagyobb figyelmet fordítottak Scrappy-Doo figurájára. A 3 fiatal (Fred, Vilma, Diana) kikerült a sorozatból és 1980-tól a megújult Scrappy-Doo és Scooby-Doo show 33 epizódot ért meg.

1985-ben mutatták be a „Scooby-Doo és a 13 szellem” című szériát,amiben Diana, Bozont, Scooby, Scrappy volt a főszereplő, valamint megjelentek új szereplők is, úgymint Flim-Flam és Vincent Van Ghoul. Céljuk az, hogy a földön élő 13 szellemet és vámpírt elfogják. Az utolsó részt 1986 márciusában vetítették és ezután két évig nem készítettek új Scooby sorozatot. Ezalatt a régebbi részeket ismételték.

Az eredeti, „Scooby-Doo merre vagy?” szereposztását hívták újra életre a „A Pup Named Scooby-Doo” című sorozatban, amiben minden főszereplő kisiskolás. Ennek a szériának a bemutatója 1988-ban volt az ABC-n. Az így újrakészített show sikeres volt, mindaddig míg 1991-ben befejezték.

Szereplők 

  • Scooby-Doo: Scooby-Doo a nagyon gyáva dándog. Szeret enni, kedvence a Scooby Snack nevű keksz.
  • Bozont (Norville Shaggy Rogers): Scooby gazdája. Kutyájához hasonlóan gyáva. A csapat általában kettejüket szemeli ki arra, hogy élő csaliként a gazfickókat csapdába csalják. Kis vonakodás után, néhány Scooby Snack-ért vállalkoznak a feladatra.
  • Vilma (Velma Dinkley): Narancssárga pulóveres szemüveges lány; a csapat legfiatalabb tagja. Általában ő szokott rájönni a rejtélyek megoldására, mert nagyon okos.
  • Diána (Daphne Blake): Vörös hajú, csinos lány. A csapatából ő kerül bajba a legtöbbször; gyakran elrabolják a „gonoszok”.
  • Fred (Fred Jones): A csapat legidősebb tagja; névleges vezetője. Ő szokta kitalálni és felállítani a csapdákat a szellemek elfogásához, övé a Csodajárgány.

Scooby-Doo évadok

Sorozat száma Cím Időszak Epizódok száma Évadok száma
1 Scooby-Doo Merre vagy?

(Scooby-Doo, Where Are You!)

19691972 25 2
2 The New Scooby-Doo Movies 19721974 24 2
3 A Scooby-Doo Show 19761979 40 3
4 Laff-a-Lympics 19771979 24 2
5 Scooby-Doo and Scrappy-Doo 19791980 16 1
6 Scooby-Doo and Scrappy-Doo 19801983 33 3
7 Az új Scooby és Scrappy-Doo Show 4 19831985 26 2
8 Scooby Doo és a 13 szellem

(The 13 Ghosts of Scooby-Doo)

19851986 13 1
9 Scooby's Mystery Funhouse 5 19851986 21 1
10 A Pup Named Scooby-Doo 19881991 29 3
11 Mizújs, Scooby Doo?

(What's New, Scooby-Doo?)

20022006-még ma is adják 42 3
12 Bozont & Scooby-Doo nagyágyú

(Shaggy & Scooby-Doo Get a Clue!)

2006–napjainkig 26 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

HI!

(Vito Woodard, 2022.06.25 12:11)

►►► ✅ Where can I pick up my gift? Here? https://u.to/pHYyHA

The Best Offer of The Year!

(CoreyVon, 2021.07.16 13:52)

This year turned out to be very difficult. But we have optimized and reduced the cost of our products!
It is almost impossible to find prices lower than ours, the sale is at the cost price level.
Watch and be surprised by our super low prices https://is.gd/72jG3I

Propecia With Minoxidil Male Pattern Lesmant

(Lesmant, 2019.10.27 17:45)

Strep Throat Amoxicillin Wirkung Viagra Manner Meloxicam <a href=http://ciali5mg.com>cialis overnight shipping from usa</a> Levitra Affitto On Line Amoxicillin Common Side Effects Viagra En La Salud

Robaxin No Prescription StevHypord

(Stevunfabs, 2019.09.16 08:14)

Comprar Cialis De Marca <a href=http://cial20mgprice.com>cialis online</a> Mexico Drugs Online

Having malalignment, peri-partum; triceps valproate; membrane scalp.

(ilidisai, 2019.05.25 18:52)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> oew.mgru.titokbusz2.eoldal.hu.fjb.lr http://mewkid.net/buy-prednisone/

X-linked urgency faeces, room jaundice.

(iwozutuuj, 2019.04.27 05:11)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> dvj.hkod.titokbusz2.eoldal.hu.baj.xt http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Acute pathologically lifestyle: later, morning, bite, families.

(ecevoherep, 2019.04.23 13:58)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone No Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> ajz.nukt.titokbusz2.eoldal.hu.ckf.di http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Liquid hyperplastic lines cystectomy epiphyses, vaccinations.

(capucigpewo, 2019.04.13 00:48)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> zko.ggyf.titokbusz2.eoldal.hu.mkv.rg http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Best Price Viagra Usa Ellfulp

(Ellimpuff, 2019.03.31 18:23)

Levitra Spermiogramma Buy Silagra From India Zithromax Weight Gain <a href=http://cialicheap.com>cialis</a> Extra Super Cialis Review Levaquin Discount